Spiselige matforpakninger

Det jobbes for tiden med å lage nye og innovative ting som gir fordeler for miljø og samfunn. Vi ønsker alle å ha tilgang til ting som gjør hverdagen vår enklere, og hvis vi i tillegg kan spare miljøet er det en ekstra bonus. Med alt snakket om å kunne leve på en måte som går minst mulig ut over miljøet og forsøket på en bærekraftig utvikling, har oppfinnere lagt hjernene sine i bløt. De er dessuten i stadig konkurranse med hverandre om å gjøre de beste oppfinnelsene – hvilket også påvirker miljøet positivt.

Derfor har ulike oppfinnere rundt om i verden gått inn for å lage matforpakninger som er spiselige, og blant annet forskere ved United States Department of Agriculture jobber med å lage en forpakning av melkeproteinet kasein. Med andre ord kan ikke forpakningen bare spises, den er også næringsrik. I tillegg er den nedbrytbar, noe som er enda en miljømessig fordel.

Utprøvd tiltak

Hurtigmat-restauranten Better Burger i New Zealand er kjent for å ha benyttet seg av spiselig innpakning. Innehaver Rod Ballenden ble oppmerksom på alt rotet som var igjen etter gjestene hans, og bestemte seg for å gjøre noe med det. I første omgang fikk han erstattet innpakningen han tidligere hadde benyttet seg av med 100 % nedbrytbart materiale, for å få bukt med forsøplingen. På Earth Day 2018 tok han det et steg videre, og introduserte en ny type syltynn innpakning, som kunne konsumeres sammen med den innpakkede maten.

Dette var riktignok en engangskampanje, men det retter lyset mot fremtiden. Dersom du har gått gjennom sentrum av en by grytidlig søndag morgen har du kanskje lagt merke til søppelet som flyter i gaten, og spesielt i nærheten av søppelspannene. Et slikt skue kan føre til at du begynner å lure på når den spiselige matforpakningen for alvor skal komme på banen. La oss håpe det ikke blir altfor lenge til!