Viktige oppfinnelser på verdensbasis!

Penicillin

Har du noen gang hatt halsbetennelse? Så skikkelig at du ikke klarer å svelge hverken vått eller tørt? Du føler deg slapp, uopplagt, kanskje feber, rusten stemme, hovne og røde mandler. Smertestillende hjelper i liten grad og du ville gjort hva som helst for å bli kvitt hele opplegget? Vel, heldigvis for deg så har Alexander Fleming tilfeldig oppdaget penicillinet i 1928. Og selv om vi i dag skal være restriktive ved bruk av penicillin og antibiotika, så kan det noen ganger hjelpe godt på en skikkelig betennelse. Penicillinet ble etter 1928 videreutviklet, og kom ikke i vanlig bruk før på 1950-tallet. Det meste står godt forklart på Wikipedia dersom nysgjerrigheten for å vite mer om denne fantastiske oppfinnelsen må tilfredsstilles.

Dampmaskinen

Tenker du noen gang over hvordan en bil lages? Eller hvordan i det hele tatt oppfinnelsen bil ble til? I 1781 patenterte James Watt en dampmaskin som var i kontinuerlig bevegelse. En roterende sådan. Denne maskinen hadde 10 Hk og drev mange forskjellige arbeidsmaskiner etter hvert. Fabrikker som ikke tidligere hadde hatt tilgang til vannkraft kunne nå drives ved hjelp av dampmaskinen. Med dampmaskinen kom den industrielle revolusjonen, og dampmaskiner som opererte med lavt nok trykk kunne nå benyttes i blant annet lokomobiler. Mye har utviklet seg siden den gang, men ett sted må det jo begynne.

Du liker at når du trykker på en lysbryter så blir det lys? At du kan steke kalkunen saftig og mør ved å stille inn eksakte grader? At du kan sette på varmekablene på gulvet på badet når høsten kommer og at det er lyktestolper som lyser opp lysløypa du løper i? Det kan du takke Alessandro Volta for. I 1800 fant han nemlig opp forløperen til batteriet. Ved å stable kobber- og sinkskiver oppå hverandre hvorav det i mellom var tynt papir dyppet i saltoppløsning fikk han ved hjelp av metalltråder festet til hver skive en liten elektrisk ladning. Alessandros oppdagelse og oppfinnsomhet førte til blant annet at Michael Faraday oppfant den elektriske motoren som gjorde at det moderne samfunnet kunne vokse frem.

I dag er det naturlig for oss å skru på PC, mobil, IPad, og flatskjerm TV. Dette er videreutviklede ideer baser på tidligere oppdagelser som strøm, nytenkende teknologi og kreativitet.

Går du inn på BBC sin webside og søker opp f.eks. iPhone i søkemotoren vil du få et flertall av teknologiske nyheter gjeldene dette. Det samme på TV2 hvor du f.eks. kan søke på nettopp “dampmaskin”, her får du et godt utvalg av alt som omhandler dampmaskinen via kanalen.

Alle oppfinnelsene som er nevnt her har hatt mye å si for vår verden slik vi kjenner den i dag, men det finnes utallige fler! Hvor ville vi vært uten strøm? Uten maskinell arbeidskraft? Hvor mange av oss ville dødd uten penicillinet av det som vi i dag ser på som vanlige infeksjoner? Behovet vårt, nysgjerrigheten og vitebegjæret vårt forteller oss at vi ikke er ferdige med å oppfinne. Vi blir tvunget til å se på nye løsninger for å erstatte plast og antibiotika, bekjempe kreft og hungersnød. Vi har hverdagsproblemer som tidsklemmen. Her har oppfinnelsen internett blitt videreutviklet til å omhandle mengder informasjon til å få mat og klær levert på døren. Du kan handle julegaver i god tid før jul ved å sitte hjemme i sofaen! Oppfinnelser er fantastisk!